Hyppää sisältöön

Vaikeita keskusteluja nuoren kanssa: alkoholi ja huumeet

Miten päihdevalistus pitäisi hoitaa? Kysyin sitä omalta nuoreltani ja asiantuntijalta.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Kampus production/Pexels
Vaikeita keskusteluja nuoren kanssa: alkoholi ja huumeet

Jo alakoululaiset saattavat törmätä huumeisiin netissä esimerkiksi seuraamansa tubettajan puheissa. Näinkö aikaisin huumeista pitää alkaa puhua? Kyllä, aiheeseen kannattaa tarttua heti, kun lapsi tai nuori nostaa sen esiin, suosittelee nuorisolääkäri Anna Kotiranta HUSista Diabetes-lehdessä.

Kunpa nuoren voisi ohjelmoida kohtuukäyttäjäksi!

Kunpa nuoren voisi ohjelmoida kohtuukäyttäjäksi! Kunpa hänet voisi lukita huoneeseensa, kunnes hänen päänsä kestäisi kaveripaineet ja vastoinkäymiset!

Huonot elämäntavat, kuten tupakanpoltto ja päihteidenkäyttö alkavat yleensä nuorella iällä. Kun riippuvuus syntyy, siitä on hankala päästä eroon. Siksi riippuvuuden syntyminen kannattaisi ennaltaehkäistä.

Helpommin sanottu kuin tehty.

Päihdekasvatus on yksi vanhemmuuden kinkkisimmistä pulmista, varsinkin jos lapsella on tyypin 1 diabetes. Alkoholin ja diabeteksen yhdistelmä on hengenvaarallinen. Kun maksa keskittyy käsittelemään alkoholia, se ei pysty paikkaamaan matalaa verensokeria glukoosilla. Ja jos nuori humaltuu, hän ei huomaa verensokerin laskemista. Äitinä tekee mieli turvautua jyrkkiin kieltoihin ja säikyttelyyn.

Alkoholin ja diabeteksen yhdistelmä on hengenvaarallinen.

En usko, että ne auttavat.

Kysyin kerran pojaltani, puuttuisiko hän ystävänsä huolestuttavaan päihteidenkäyttöön. ”Tietenkin!” hän sanoi. ”Mitä sanoisit?” kysyin. ”Sanoisin, ettei tuo ole hyväksi sinulle”.

Niinkö yksinkertaista se on? Tuskinpa. Sanat vaikuttavat vain, jos sanojaa arvostetaan. Vanhempien kela on kuultu niin monta kertaa, että se on muuttunut taustahälyksi. Siksi sanojaan kannattaa säästellä.

Halusin aikoinaan nostaa asian puheeksi lääkärikäynnillä, koska silloin paikalla olisi ammattihenkilö, jonka tietämystä nuoren olisi hankala kyseenalaistaa. Olen kertonut käynnistä aiemmassa blogipostauksessani.

Nuorisolääkäri Anna Kotiranta suosittelee käymään nuoren kanssa asiallisesti läpi, mikä on turvallista alkoholinkäyttöä.

Jos nuori on lähellä täysi-ikäisyyttä, ehdoton kielto saa hänet vain kapinoimaan.

”Jos nuori on lähellä täysi-ikäisyyttä, ehdoton kielto saa hänet vain kapinoimaan. Vanhemmat voivat kertoa suoraan mitä riskejä alkoholiin ja huumeisiin liittyy. He voivat kertoa, että juomisesta menee muisti eikä silloin muista hoitaa itseään. Lisäksi juominen on haitallista ajattelulle ja maksalle. Huumeet taas ovat laitonta, rikollista toimintaa, jonka vuoksi joutuu tekemisiin rikollisten kanssa.”

Monesti nuoret eivät halua kertoa kavereilleen sairaudestaan, sillä nuori haluaa kuulua ryhmään, olla samanlainen. Kavereiden kuitenkin pitäisi tietää diabeteksesta, jotta he osaisivat hätätilanteessa toimia oikein. Kaveripaineen vastustamista voisi harjoitella kotona jo hyvissä ajoin: nuori voi vaikkapa harjoitella sanomaan, ettei voi käyttää alkoholia tai huumeita diabeteksen vuoksi.

Kaveripaineen vastustamista voisi harjoitella kotona

Vaatii vahvuutta olla erilainen, mutta vanhemmat voivat tukea nuorta tässä. Asiallinen tieto ja nuoren voimaannuttaminen tekemään omia päätöksiään toimivat parhaiten. Kun sanoo luottavansa nuoreen, hän yleensä haluaa olla luottamuksen arvoinen.

Uskon myös esimerkin voimaan: älä itse juo liikaa äläkä normalisoi kännitoilailua! Kerro, mistä määrästä ihminen tulee humalaan ja kuinka nopeasti. Jos nuori kuitenkin sortuu kokeilemaan, tee selväksi, että silti kannattaa aina tulla kotiin hoitamaan itseään.

Näin voi ehkäistä alhaisen verensokerin:

  • Hiilihydraattipitoista ruokaa pitää muistaa syödä aina kun juo alkoholia.
  • Alkoholijuoman (oluen tai liköörin) sisältämää hiilihydraattia ei lasketa mukaan, kun arvioidaan insuliinin tarvetta.
  • Turvallinen määrä on miehillä maksimissaan neljä annosta alkoholia (Alkoholiannoksella tarkoitetaan annosta, jossa on noin 14 grammaa puhdasta alkoholia (etanolia). Tällaisia annoksia ovat: 0,33 litran keskiolutpullo, 12 cl viiniä tai 4 cl väkeviä.)
  • Verensokeri mitataan ennen nukkumaanmenoa. Jos se on alle 10 mmol/l, on varminta nauttia lisää hiilihydraattia, varsinkin jos on tanssinut tai muuten liikkunut paljon, ettei verensokeri laske yöllä liikaa.
  • Verensokeri mitataan seuraavana aamuna, sillä alkoholin vaikutuksesta verensokeri laskee usein liikaa usein juuri aamuyöllä tai aamulla. Jos verensokeri on alle 5 mmol/l, lisätään aamupalan hiilihydraattimäärää tai vähennetään aamupalan ateriainsuliinia. (lähde: Terveyskirjasto)

Ketoasidoosin riski on 2-3-kertainen huumeita käyttävällä diabeetikolla. Ei tiedetä, johtuuko se huumausaineen kemiallisesta vaikutuksesta vai jostakin muusta. Esimerkiksi kannabis lisää ruokahalua, mutta vähentää harkintakykyä, jolloin verensokerin seuranta ja insuliinin annostelu helposti unohtuvat ja ketoasidoosin riski kasvaa. Huumeita kokeillut, diabetesta sairastava nuori voi päätyä päivystykseen myös nestehukan vuoksi. (Lähde: Diabetes-lehti nro 5, lokakuu 2020).

Täältä voi hakea asiatietoa alkoholista ja huumeista yhdessä nuoren kanssa: kannabishanke.fi, nuortenlinkki.fi, päihdelinkki.fi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *