Siirry sisältöön
Emilian pesue

Lempivaatteet (#whomademyclothes)

26.04.2018

Nyt on meneillään Vaatevallankumous-kampanjaviikko. Emilian pesue on ollut aiemminkin mukana vaatevallankumoksessa. Tänä vuonna osallistumme kertomalla lempivaatteidemme tarinan. Haluamme kaikin tavoin kestävämpää vaatetuotantoa, mutta tärkeää on myös jo valmiina kaapeissamme olevien vaatteiden vaaliminen. Pidetään ja korjataan niitä. Vastustetaan kertakäyttökulttuuria. Hyviä vinkkejä vaatteiden korjaamiseen olen saanut Korjaussarjakollektiivilta. Lisäksi olen useaan otteeseen hyödyntänyt suutareita, jotka suostuvat vaihtamaan ulkotakkeihin ja laukkuihin vetoketjuja. Sitä hommaa en itse jaksa tehdä.

Kuopuksen lempimekko

Viime kesänä kuopus lainaili serkkujen luona heidän balleriinamekkojaan. Hän oli juuri saanut isomummolta rahaa lahjaksi. Kun kysyimme, mitä hän haluaisi sillä hankkia, balettimekko oli selvä vastaus. Käytettynä emme siihen hätään löytäneet oikeanlaista mekkoa. Kuopus osti siis mekkonsa H&M:ltä. Elokuusta lähtien se on ollut selkeä ykkösvaate, jonka kuopus usein nappaa käyttöönsä suoraan pyykkinarulta. Hän itse kertoo lempivaatteestaan näin: ”Minä tykkään siitä. Siinä voi tanssia. Se on pinkki.”

Esikoisen lempihame

Kun esikoinen oli vajaa kaksivuotias, löysin silloisen talomme roskakatoksesta rikkinäisen liinan. Päätin ommella liinan reunasta pienen hameen. Aloimme kutsua sitä kukkomekoksi. Aluksi esikoinen puki kukkomekon päälleen lähinnä tanssi- ja roolileikkeihin, mutta myöhemmin hän alkoi pitää sitä arjen asukokonaisuuksissa. ”Se on kiva, koska se on mekko ja se on valkoinen. Mekot näyttävät hienoilta”, hän selittää.

Puolison lempihuppari ja -paita

Puoliso hankki Ubuntu-hupparin kannatusmielessä, mutta se on selvästi ollut muutenkin hyvä ostos. ”Huppari on rento kotivaate, mutta en laittaisi sitä ihmisten ilmoille”, hän kertoo. Kuvissa puolisolla on päällään myös hänen mieluisin T-paitansa. ”Tämä on vähän jämäkämpi T-paita. Ei plörö niin kuin useimmat muut. Tässä on myös kiva kuvio. Usein kuvat ovat ärsyttäviä”, hän kuvailee. Valinta on itselleni iloinen yllätys, sillä ostin T-paidan hänelle lahjaksi muutama vuosi sitten Nurmen valkoimista. T-paidan kangas on ommeltu kierrätyskuiduista Intiassa ja itse paita Lahdessa. Valitettavasti Nurmi on sittemmin lopettanut toimintansa.

Omat lempifarkkuni

Pukeutumiseni perusta on hieman lököttävät perusfarkut. Ostan ne yleensä kirpputorilta tai saan käytettynä joltain kaverilta. Tällä hetkellä aktiivikäytössä on kahdet farkut: toiset päällä, toiset pesussa. Kuvassa olevat farkut sain ystävältäni ja käytin niitä siihen asti, kunnes korjaaminen ei ollut enää järkevää – tai ainakaan helppoa. Säästän farkkuja kuitenkin hätätapauksen varalle, jos jostain syystä kahdet ehjemmät ovat yhtä aikaa likaisena tai märkänä. Kannatan vaatteiden korjaamista. Näiden farkkujen kohdalla päädyin siihen, että se saa myös kunnolla näkyä.

Kerro sinäkin oman lempivaatteesi tarina (somessa hästägillä #lovestory) tai löydä joku muu toimintavinkki Vaatevallankumouksen nettisivuilta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »