Hyppää sisältöön

”Muutaman kuukauden kuluttua isovanhempien tapaaminen voi olla jo turvallista.”

”Lupaamme Lastensuojelun Keskusliitossa tehdä paljon työtä lasten ja perheiden hyvinvoinnin eteen. Anna Sinä vastineeksi lapsiperheille pienempiä – tai jopa isompia – ihmeitä paremman arjen järjestymiseen”, kirjoittaa keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Hanna Heinonen.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
”Muutaman kuukauden kuluttua isovanhempien tapaaminen voi olla jo turvallista.”

Joululomalla lastenlasten kanssa luimme useaan kertaan lastenkirjasuosikin Teemu käy lääkärissä. Kirjan neuvolakäynnillä rokotuksella taistellaan poliota vastaan, joka oli jo kirjan ilmestyessä 1970-luvulla hävinnyt Suomesta.

Takapakkia tuli 1980-luvulla, jolloin polioepidemia yllätti suomalaiset. Epidemian taltuttaminen vaati järeänä toimena koko väestöön kohdistuneen rokotuskampanjan.

Samanlaisia taisteluita vaarallisia tauteja vastaan on käyty Suomessa useita kertoja. Pisaratartuntana levinnyt tuberkuloosi johti aikanaan siihen, että yli 5 000 vauvaa sijoitettiin turvaan niin sanottuihin joulumerkkikoteihin. Kun rokotuksia ei ollut käytettävissä, jouduttiin turvautumaan pienten lasten näkökulmasta kohtuuttomaan toimeen: läheisistä eristämiseen.

Rokotusten ansiosta tuberkuloosi on nykyään todella harvinainen lasten keskuudessa.

Koronarokotusten käynnistyminen ilouutinen lapsiperheille.

Ennen kuin sairaudet saatiin taltutettua rokotuksella, ne ehtivät jättää pysyviä arpia tai haittoja sairastajaan. Osa niistä on saattanut lyhentää elinikää, ja osan jälkitaudit ovat olleet todella vakavia.

Kansallisen rokotusohjelmamme tavoite on suojella suomalaisia mahdollisimman hyvin estettävissä olevia tauteja vastaan. Tässä me olemme onnistuneet.

Kun epidemia kulkee yli maanosien, se muuttuu pandemiaksi, joka leviää kuin kulovalkea. Siltä suojautumiseen eivät riitä pelkät perinteiset keinot, kuten käsienpesu, hihaan yskiminen ja sairaana kotiin jääminen. Pandemian taltuttamiseksi tarvitaankin rokotuksia perinteisen rokotusohjelmamme ulkopuolelta.

Toiveikkaat rokoteuutiset loivat toivoa loppuvuoden pimeimpinä hetkinä, jolloin tunsi välillä luhistuvansa koronauutisten alle.

Koronaa vastaan kehitetty rokotus tullaan ensi vaiheessa suuntaamaan ikääntyneille, riskiryhmäläisille ja terveydenhuollon työntekijöille. Myöhemmin pyritään rokottamaan mahdollisimman kattavasti koko väestö.

Vaikka lapset eivät ole suurimassa sairastumisriskissä, on rokotusten käynnistyminen ilahduttava uutinen lapsiperheille. Se auttaa uskomaan, että jo muutaman kuukauden kuluttua isovanhempien ja muiden riskiryhmiin kuuluvien tapaaminen voi olla turvallista.

Uudelta, alkavalta vuodelta on lupa odottaa paljon. Saamme toivottavasti nauttia kovan työn tuloksista – sekä ihmeistä!

Korona kukistettaisiin. Sote-uudistus saataisiin maaliin. Lastensuojelu nousisi otsikoihin onnistumisistaan ja siitä, että sen resurssit riittäisivät. Lasten ja perheiden auttamiseksi tehty työ siirtyisi korjaavasta ehkäisevään. Lapsiperheille tärkeät peruspalvelut toimisivat, koska niille olisi taattu riittävät toimintaedellytykset. Lapsiperheköyhyyden poistaminen nousisi politiikan kärkitavoitteeksi: lapsiin ja perheisiin investoinnin tärkeys ymmärrettäisiin, vihdoin…

Tervetuloa uusi vuosi! Lupaamme Lastensuojelun Keskusliitossa tehdä paljon työtä lasten ja perheiden hyvinvoinnin eteen. Anna Sinä vastineeksi lapsiperheille pienempiä – tai jopa isompia – ihmeitä paremman arjen järjestymiseen.

Toiveikasta ja onnellista alkavaa vuotta kaikille!

Hanna Heinonen on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.